Начало › Още за ... › Рецепти › › Туршии

Статии | Туршии

Публикувани статии: 8
Показване статии: 1 - 5

Туршия от мушмули
За приготвяне на туршия от мушмули т.нар. „мушмулица" се използват твърди плодове. След почистване и измиване те се поставят в добре измити съдове - дървени, негледжосани глинени, емайлирани или пластмасови.

Камби с мед
Продукти: 6 кг камби, 2 кг карфиол, целина, черен пипер на зърна, хрян, лозови листа; за саламурата: 2 л оцет, 500 г пчелен мед, 250 г сол, 1 л вода.

Вегетариански деликатес
Продукти: 1.5 кг червен лук, 3 кг чушки (зелени), 18 кг домати, 1,5 кг зелен фасул, 2 кг тиквички, 2-3 китки магданоз, 500 мл олио, черен пипер, сол.

Патладжани в олио
Продукти: 5 кг патладжани, 200 г кромид лук, 400 г моркови, 200 г глава целина, ситен магданоз, сол на вкус, смлян черен пипер, 400 мл олио.

Пъстра есенна туршия
Продукти: 3 кг червени камби, 1 кг зелени доматчета, 2 глави чветно зеле, 1 кг моркови, 1 зелка, 1 глава целина с листата, 2 глави чесън; за маринатата: на 1 л вода - 3 ч. ч. оцет, 2/3 ч. ч. сол, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. олио, 1 пакетче черен пипер, 1 пакетче бахар, 10-12 дафинови листа.

Публикувани статии: 8
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Те омайват с цвят и аромат макар животът им да е кратък
Всички едногодишни растения можем да разделим условно на две групи - студоустойчиви и топлолюбиви. Топлолюбивите се отглеждат предимно чрез разсад, като се пренасят навън, когато са минали опасностите от повратни студове. Студоустойчивите пък могат директно да се засаждат в лехите в градината, но ако трябва да ускорите цъфтежа им, то и за тях можете да засеете семена за производство на разсад. Посевът също така може да се направи преди зимата, така както се прави за иберисът, богородичките, ешолцията, гипсофилата, невена.

Есенните подстрижки стимулират къпината
Къпината е многогодишно растение, като многогодишни са само коренищата. Всяка година от тях се развиват издънки, които плододават на втората година. За да се освежи храста, подкастряйте двегодишните издънки и прореждайте едногодишните.

Крушата
Широкото разпространение на крушата в световен мащаб се дължи на ценните й плодове, както за прясна консумация, така и за преработка. Плодовете от висококачествените сортове са превъзходен десертен плод със сочно топящо се месо, приятен аромат и много добро съчетание на захари и киселини.

Календар на градинаря

Месец Декември: Важно през декември
В първия зимен месец градинарите имат повече свободно време, което им дава възможност без да бързат, да си направят планове за работата през лятото, да помислят къде и какво е нужно да обновят.

Прочети повече
Виж календара за годината