Вкусно като цвят от тиква
Ярко оранжевите цветова на тиквичките все още не се намират на нашия пазар, но ако сте си отгледали в градината, може да опитате този деликатес.
Прочутите гночи, приготвени от тиквата Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа се разрязва на четвъртини, семената се отстраняват от вътрешността й. Поръсва се с олио/зехтин и се пече във фурната докато омекне (около 45 - 60 минути). Заедно с нарязаната тиква във фурната се опичат и картофите до омекване.
Вкусните гъби се стерилизират при 120 градуса
Гъбите за консервиране трябва да са млади, 3-6 см широки, без пънчета, нечервясали, добре почистени. Всеки вид гъба се приготвя отделно. Първокачествени консерви стават от булки, печурки, манатарки, брезовки, масловки, гълъбки, млечници, бяла и червена млечница (рижики), които имат много приятна смолиста миризма. При подготовка на гъбите за преработка, те не се мият, а изтриват с кърпа.
Отворете фурната, ако ще сушите гъби
Гъбите се сушат на открито при силно слънце. Оставени на открито обаче те червясват и загниват. Сушенето на гъби в домашни фурни също не дава добри резултати. Фурните бързо изстиват и трябва в продължение на 2-3 денонощия да се поддържат топли.
Сухите смокини удвояват захарността си
Смокините са много сладки плодове. При минимално 9.0% съдържание на захари, то може да се удвои до 18%, чрез изсушаване им. Сушенето се провежда с цели плодове.
Настъпи ли сухото и горещо време, очаквайте акарите
Сухото и горещо време през лятото е оптимално за развитие на акарите. След влажния период, когато зеленчуковите растения са дали голям прираст, при настъпване на горещините с високите температури и ниска въздушна влажност през летните месеци се създават оптимални условия за масово намножаване на неприятелите по зеленчуците. Това е времето за поява на паяжинообразуващите акари по зеленчуковите култури. Затова стопаните през този период трябва да преглеждат редовно растенията и щом забележите, че са се появили няколоко акари на лист, веднага напръскайте. При по-силно нападение пръскането трябва да се повтори след 10-12 дни.
Как се подкастрят храстите
Храстовите овощни растения се формират от различен брой, приблизително еднакви по размери, разновъзрастни стъблени образувания. Това се дължи на специфичните им растежни особености, изразяващи се в образуването на коренови и прикоренови издънки и формиране на най-силен растеж от основните пъпки на леторастите. Типични храстовидни видове са касисът, бодливото грозде и другите френски грозда, лешникът, аронията, дрянът.
В мрежата на пътечките
Все по-често градините се сгушват в плетеница от пътеки, площадки и стълби. Затова е много актуално формирането около тях на цветни композиции, които при правилен подбор и разположение, създават единно решение в ландшафтния дизайн.