Обогатете бедната почва, превърнете я в градина
Зеленчуковата градина не може да се направи на всяко място. За нея са подходящи дълбоки, рохкави, топли и отцедливи места, но не във всеки двор има такива условия. Веки зеленчук си има свое предпочитание
Чемширът жълтее, ако почвата е изтощена
Силно изтощената и излужена почва е сериозна причина за жълтеенето на листата. Липсата на варовик е много съществена и трябва и трябва да се отстрани. Чимширът има плитка коренова система и расте по-добре на варовити почви, на слънце и сянка, на сухо и е студоустойчив.
Определете сами киселинността на почвата
Силата на растежа, здравното състояние, дълголетието и родовитостта на растенията се обуславят също и от почвената реакция, определяна с нейното рН. Почвената киселинност зависи от разтворените вещества в почвената вода и характера на взаимодействието им с твърдата част. В зависимост от реакцията им почвите се смятат кисели при рН по-малко от 7, неутрални при рН 7 и алкални при рН над 7.
Компостирането - или как да произведем висококачествена тор от градински и домакински отпадъци
Не беше толкова отдавна, когато се считаше, че компостирането е дейност, характерна изключително и само за професионалните производители на смески за декоративна растителност и зеленчуци. Тогава едва ли някой се е замислял, че от ежедневните отпадъци от домакинството и градината може да се произведе висококачествена хранителна добавка за любимите ни растения.
Опадат ли листата на фикуса, почвата е бедна
Ако новите листа стават все по-дребни, старите жълтеят и капят, растението страда от недостиг на хранителни вещества, нужно е да се пресади в богата хранителна почва.
Савойското зеле не се страхува от студа
Съществуват доста вариетети на главестото зеле, които са разпространени като зеленчукови култури. Къдравото или савойско зеле е една от тях. То е широко разпространено в страните на Западна и Средна Европа, но у нас се среща като любителска култура. Представлява интерес за производство на семена за износ.
Синапът става на салата
Салатният синап се отглежда в страните на Западна Европа, Русия, САЩ. От поникване на семената до консумативната зрялост минават само 45 дни. Използва се за приготвяне на пикантни салати с парлив вкус. Той съдържа ценни минерални соли на калий, натрий, калций и други. Салатният синап е сравнително богат на витамин С, който съдейства за усвояване на желязото и за образуване на червени кръвни клетки, увеличава работоспособността на човека и издръжливостта му на студ.
Проредете репичките, ако са гъсти
За да образуват качествени кореноплоди репичките, се нуждаят от рохкава и богата почва с достатъчно влага. На бедна и суха почва кореноплодите загрубяват и изкуфяват, рано се формира и цветоносно стъбло. Много благоприятно е торенето с угнил оборски тор.