Начало › Още за ... › Любопитно

Статии | Любопитно

Публикувани статии: 78
Показване статии: 1 - 5

Вишните
Вишните подобряват апетита и се ценен диетичен продукт. Минералните вещества в тях влияят благоприятно при анемия, тежки хепатитни заболявания, рахит и др. Вишневата запарка утолява жаждата и се дава на болни с висока температура. Плодовете и техният сок притежават известно антисептично действие. 

Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.

Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.

Смокиня
Смокините са плодове е с ниско съдържание на калории. 100 грама пресни плодове осигуряват само 74 калории. Въпреки това те съдържат разтворими фибри, минерали, витамини и антиоксиданти, които извънредно допринасят за подобряване на нашето здраве. Сушените смокини са отличен източник на минерали, витамини и антиоксиданти. В действителност сушените плодове са концентрирани източници на енергия. 100 сушени грама смокини осигурява 249 калории.

Портокал
Портокалите, както всички цитрусови плодове, са отличен източник на витамин С и по тази причина са мощен естествен антиоксидант. Консумацията на храни, богати на витамин С, помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни заболявания.

Публикувани статии: 78
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Защо капризничи нара?
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври.

Магията на тиквите
Тиквата е традиционно културно растение, което неизменно присъства на есенната и зимната трапеза. Подобно на други растения, които са обичайни за продукти в ежедневното меню на хората (бобено, грахово, просено зърно) и тиквата е вплетена в разнообразни митове и легенди, наситени с драматизъм и неочаквани преобразувания.

Пътуване в чудния свят на орхидеите
Твър­де раз­но­об­раз­но­то бо­та­ничес­ко се­мейс­т­во ор­хи­деи (Orchidaceae) се от­личава от дру­ги­те се­мейс­т­ва с мно­го­то на брой де­ко­ра­тив­ни ви­до­ве с ряд­ко кра­си­ви по фор­ма и баг­ра цве­то­ве, с мно­го ин­те­рес­ни мор­фо­ло­гични и би­о­ло­гични осо­бе­нос­ти. За ус­пеш­но­то им от­г­леж­да­не са не­об­хо­ди­ми поз­на­ния и стро­го спаз­ва­не на би­о­ло­го-еко­ло­гични­те осо­бе­нос­ти.

Календар на градинаря

Месец Май: Важно през май
Всичко цъфти. Цъфтят поля и гори, цъфтят села и дворове. Вълнуващи багри преливат от едни в други, за да се слеят в безбрежна синева. И с ритъма на този тържествен парад на красотата разцъфва и човешката жажда за съзидание и светлите чувства за слънчеви дни. В майската омая от дългоцветни струи запретваме ръкави за работа по поля и градини, за да черпим с пълни шепи от насладата на събудилата се природа.

Прочети повече
Виж календара за годината