Папаята
Папаята е един от най-лесните за отглеждане тропически плодове. Расте добре на пряко слънце или лека полусянка. Предпочита добре дренираната почва без застояване на вода. Топлолюбива, отрицателно реагира на резките понижения на температурата. В горещите летни месеци е желателно да я поливате обилно и да я торите.
Драконовият плод
Привлекателните на вид плодове на питахаята активно се използват в кулинарията и преди всичко в производството на различни алкохолни напитки. Сокът и плодовото месо се добавят в бонбони, сладолед, кисели млека и различни млечни продукти, от плодовете се прави мармалад, сосове и желета.
Маракуе – жълта гренадила
От рода Пасифлорови в сем. Страстоцветни (Passifloraceae) има твърде голямо разнообразие на сортове и вариетети. Едно от растенията е жълтата гренадила или така наречената още маракуе (Passiflora edulis), варитет flavicarpa. То има още и следните синоними: жълт пасионфрут, жълт пешнфрут, маракуе, а търговското наименование на плодовете е жълта пасифлора, маракуе или маракужа.
Ананас в саксия
Ананасът е сред най-впечатляващите южноамерикански плодови култури, прекрачили Атлантическата водна шир и намерили широки обятия в Азия, Австралия и Европа. Той е дете на не особено приятни екологични условия за живот - почти полупустинни, с леки, практически бедни, слабо кисели (рН до 6.2) почви. Не може да се развива нормално без известна доза ниски темеператури.
Какво представлява тамариндът?
Тамариндът (Tamarindus Indica) представлява малко вечнозелено дърво. Цветовете му са жълти, с червени линии. В Тайланд се срещат две разновидности тамаринди: сладък тамаринд, служещ за прекрасна основа на десертите, а също така и зеленият тамаринд, който се яде с лют пипер и сладък сос.
Най-полезен за дърветата е пухкавият дебел сняг
В природата никой не почиства падналите листа и те играят ролята на надеждна защита от мразовете. Снегът върши същата работа. В гората той е практически стабилен през цялата зима. Там вятърът не го издухва, защото го задържат самите дървета и храсти. Не напразно снегът се нарича зимна "шуба".
Погрижете се за лалетата
Правилното отглеждане на лалетата изисква луковиците да се изваждат всяка година. Това се прави, когато листата са пожълтели, но не са изсъхнали и са още меки. По това време люспите на старата луковица са изсъхнали и твърди, и тя не може да се храни.
Екзотична вкуснотия
На външен вид плодовете на рамбутана напомнят таралежчета с размерите на топки за пинг-понг. Растат на гроздове до 30 броя. Имат твърда червеникаво-оранжева обвивка, в която се намира бялата, сочна и сладка сърцевина с лек мирис на зелен чай. Кората на плода е покрита с дълги 4-5 см косъмчета...