Папаята
Папаята е един от най-лесните за отглеждане тропически плодове. Расте добре на пряко слънце или лека полусянка. Предпочита добре дренираната почва без застояване на вода. Топлолюбива, отрицателно реагира на резките понижения на температурата. В горещите летни месеци е желателно да я поливате обилно и да я торите.
Драконовият плод
Привлекателните на вид плодове на питахаята активно се използват в кулинарията и преди всичко в производството на различни алкохолни напитки. Сокът и плодовото месо се добавят в бонбони, сладолед, кисели млека и различни млечни продукти, от плодовете се прави мармалад, сосове и желета.
Маракуе – жълта гренадила
От рода Пасифлорови в сем. Страстоцветни (Passifloraceae) има твърде голямо разнообразие на сортове и вариетети. Едно от растенията е жълтата гренадила или така наречената още маракуе (Passiflora edulis), варитет flavicarpa. То има още и следните синоними: жълт пасионфрут, жълт пешнфрут, маракуе, а търговското наименование на плодовете е жълта пасифлора, маракуе или маракужа.
Ананас в саксия
Ананасът е сред най-впечатляващите южноамерикански плодови култури, прекрачили Атлантическата водна шир и намерили широки обятия в Азия, Австралия и Европа. Той е дете на не особено приятни екологични условия за живот - почти полупустинни, с леки, практически бедни, слабо кисели (рН до 6.2) почви. Не може да се развива нормално без известна доза ниски темеператури.
Какво представлява тамариндът?
Тамариндът (Tamarindus Indica) представлява малко вечнозелено дърво. Цветовете му са жълти, с червени линии. В Тайланд се срещат две разновидности тамаринди: сладък тамаринд, служещ за прекрасна основа на десертите, а също така и зеленият тамаринд, който се яде с лют пипер и сладък сос.
Нови саксии за новия сезон
В началото на пролетта е време да помислим за пресаждане на саксийните цветя. Изборът на новата саксия е от важно значение, а и самото преместване в нея има своите тънкости, които е добре да знаем, преди да се захванем за работа. Защото от тях често зависи дали цветята ни ще блестят с цялата си красота.
Засейте киселеца и лапада на влажно
Размножават се чрез засяване на семена на постоянно място. Най-подходящо време е през март и април. Сеитба може и през лятото най-късно до август, но е необходимо мястото да полеете предварително, ако е сухо.
Черешата
И в крехката беззащитност на малкото черешово дръвче, и в отрупаните с плод величествени череши в старите дворове има нещо, напомнящо безгрижните детски дни. За дървото с най-вкусните плодове - статия за всички, които имат професионален интерес към черешата или просто обичат да знаят много.