Прекопайте под ореха, за да изгоните семеяда
В края на лятото и началото на есента под ореховите дървета се забелязват немалък брой опадали червиви плодове. Причинителят на тези повреди е дребната пеперуда Carpocapsa amplana, позната като орехов плодов червей или орехов семеяд.
Късовъзлие мъчи втрънчените лози
Причинител на късовъзлието при лозите е Fan leaf virus. Признаците на типичното късовъзлие се проявяват по леторастите, които са със силно скъсени зигзаговидни междувъзлия, двойни възли и много колтуци, поради което лозите изглеждат като втрънчени. Листата са асиметрични, деформирани и по-дребни, със силно удължени зъби и в някои случаи с широко отворен опашен вряз. Гроздовете са малки, с дребни и голям брой неоплодени зърна.
Къде зимуват болестите?
В късна есен, след листопада, когато дърветата навлизат в зимен покой, от съществено значение е да се знае къде остава и как се запазва през зимата заразата от болестите, как презимуват неприятелите.
От какво боледуват клубените
Картофите да се прибират в техническа зрялост в сухо време. За съхранение да се подбират само здрави клубени. При изваждането и транспортирането да не се допуска нараняване на клубените. Хранилищата да се обеззаразяват с 1%-тов формалинов разтвор или 1% бордолезов разтвор.
Полска мишка
Неприятел с големина на плъх, с дълга опашка и предни две лапи като лопатки слиза в лехата на разсада, прави хоризонтални канали успоредно на разсада или под самия него, пресичайки между отделните стъбла. Така той подкопава растенията и стъблата изсъхват.
Магия обагря листата на киселия трън
Лукс и истинско удоволствие е да се наслаждавате в градината си на красотата на киселия трън (Berberis). Той е бодлив храст, но с много разнообразни форми. Има видове с вечнозелени, както и такива с опадливи листа. Всички те са много медоносни, заради ухаещите си през май цветове. Не са много капризни към условията на отглеждане, но предпочитат каменистите и бедни почви пред влажните и мочурливите.
Изгонете опасните гъби от почвата
В производствената практика при отглеждането на зеленчуци и цветя обеззаразяването на почвата срещу почвени патогени се провежда чрез термична обработка - попарване при температура около 100°С за един час. Това се прави с помощта на подходящи технически съоръжения. В практиката на любителите термична обработка не би могла да се приложи. В такива случаи се препоръчва обеззаразяване с химически средства: формалин и фунгицидните препарати - фузаклин или триходермин.