Липа (TILIA)
Липа, дърво
Глициния (WISTERIA)
Глициния, лиана
Шизандра, китайски лимонник (Schizandrae chinesis)
шизандра, китайски лимонник
Дива лоза (PARTHENOCISSUS)
Дива лоза, лиана
Лоницера, орлови нокти (LONICERA)
Лоницера, орлови нокти, лиана
Шеги на природата
През зимата цветята и листопадните дървета и храсти спят дълбоко. Само вечнозелените разведряват отдъхващата си градина. Има обаче храбри растения, които в мраза се обсипват с цветове.
Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.
Преди снега и грахът влиза в лехата
В южните райони на страната грах може да се сее и през ноември. Подходящ е сортът № 11 селекциониран в ИИРР в Садово, който може успешно да презимува. Преди засяването обаче трябва да изорете мястото и да го наторите със суперфосфат и калиев тор, а непосредствено преди хвърлянето на семената - с азотен. Преди зимата ще отгледате грах на кавали или ленточно. На кавали се засява предимно на по-малки площи.