Начало › Още за ... › Рецепти › › Основни ястия

Статии | Основни ястия

Публикувани статии: 6
Показване статии: 1 - 5

Прочутите гночи, приготвени от тиквата Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа се разрязва на четвъртини, семената се отстраняват от вътрешността й.  Поръсва се с олио/зехтин и се пече във фурната докато омекне (около 45 - 60 минути). Заедно с нарязаната тиква във фурната се опичат и картофите до омекване.

Сьомга с моркови
400 грама филе от сьомга; 400 грама моркови; 1 глава лук; 2 домата; копър, черен пипер и сол на вкус

Скумрия със зеленчуци
600-700 грама филе от скумрия; 1 глава лук; 2-3 скилидки чесън; 1 ½ кафеена чаша бяло вино; 600 грама пресни картофи; 2-3 домата; 1-2 зелени пиперки; 1 краставица; половин чаена чаша олио; бучка краве масло; сок от 1 лимон; черен пипер, магданоз, копър, сол на вкус

Задушен шаран с гъби
1 шаран около 1 кг; 250 грама гъби;1 супена лъжица стафиди; 1 глава лук; 1 чаена чаша бяло вино; 1-2 твъдо сварени яйца; 1 лимон; 10-15 маслини; 100 грама краве масло; черен пипер и сол на вкус

Пържоли от шаран с гъби
1 кг. шаран;3 супени лъжици лимонов сок;2 чаени лъжици черен пипер; 1 чаена чаша галета;1 глава лук;150 - 200 грама гъби;15 - 20 маслини; олио и сол на вкус

Публикувани статии: 6
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Кафето, без което не можем
Ка­фе­е­но­то дър­во при­над­ле­жи към род Ко­феа (Coffea)от се­мейс­т­во Ру­би­а­цее (Rubicaea). И днес се сре­щат ди­во­рас­тя­щи дър­ве­та в Ети­о­пия. Ро­дът обе­ди­ня­ва око­ло 60 ви­да. Ка­фе­е­но­то дър­во е тро­пичес­ко вечнозе­ле­но рас­те­ние. Обича обил­на­та вла­га и топ­ли­на, но не и ди­рек­т­но­то сил­но слън­це. За­то­ва в план­та­ци­и­те се за­саж­дат и дру­ги дър­ве­та, ко­и­то да пра­вят сян­ка.

Месопотамия и висящите градини на Семирамида
В древната цивилизация на Месопотамия, Вавилон и Асирия се развива първото общество, което определено се интересува от градинарство. До нас няма достигнали писмени паметници от онова време, които конкретно да разкриват градинарския интерес на древните жители, но традиционно в Месопотамия са се отглеждали пшеница, ечемик, овес, фурми,  смокини, маслини и грозде.

Сукулентите бързо печелят фенове
Мнозина са убедени, че сукулентите  не се нуждаят от вода. Това не е вярно. Просто в процеса на еволюцията тези растения са се научили да се обезопасяват срещу непостоянството на природните условия, като запасяват влага и регулират обмяната си.

Календар на градинаря

Месец Юли: Важно през юли
Юли е най-горещият месец. И най-слънчевият. Валежите са все по-редки, но вали ли, вали, както се казва, интензивно. Цъфтят всевъзможни цветя, зреят плодове, зеленчуци. Време е за летни удоволствия. В дългите юлски дни има време и за почивка и удоволствия, и за работа в градината, за да е все така пищна и плодовита.

Прочети повече
Виж календара за годината