За приготвяне на туршия от мушмули т.нар. „мушмулица" се използват твърди плодове. След почистване и измиване те се поставят в добре измити съдове - дървени, негледжосани глинени, емайлирани или пластмасови.
Към тях се прибавя по 3 л вода и 1 грам млечна киселина на 1 кг плод от мушмули и торбичка със синапено семе. Притискат се с вишневи или дюлеви клончета и камък и се захлупват с капак. Претакат се както другите туршии. След около 15 дни се получава приятен на вкус сок, богат на соли и витамини. Омекналите през това време плодове на мушмулата придобиват сладникаво кисел вкус и могат да се консумират.
По същият начин може да се направи и туршия от диворастящи плодове - диви круши, трънки, киселици, дренки и др.
Вегетариански деликатес
Продукти: 1.5 кг червен лук, 3 кг чушки (зелени), 18 кг домати, 1,5 кг зелен фасул, 2 кг тиквички, 2-3 китки магданоз, 500 мл олио, черен пипер, сол.
Камби с мед
Продукти: 6 кг камби, 2 кг карфиол, целина, черен пипер на зърна, хрян, лозови листа; за саламурата: 2 л оцет, 500 г пчелен мед, 250 г сол, 1 л вода.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите