Стигне ли термометърът 10 градуса, сейте ажгона
Ажгонът е капризно растение. За да го отглеждате е необходимо да му осигурите достатъчно топлина, светлина, влага и хранителни вещества, добре обработена и чиста от плевели почва. Глинесто-песъчливите почви, добре наторени с оборски тор, са предпочитаните от ажгона
Осигурете си анасон за лек и подправка
При благоприятни условия края на февруари се засяват и едни от най- употребяваните едногодишни етерично-маслени растения, каквито са анасонът и резенето.
Маточината - с аромат на лимон
Тя е подправка, която благодарение на приятния ментово-лимонен вкус е подходяща за ястия от риба, месо, гъби, дивеч, птици. Използват се предимно листата, макар че всички части на растението ухаят приятно. Това се дължи на органичните киселини и етеричните масла, които съдържа.
Лавандулата - красива, ароматна и лечебна
Ароматна и непретенциозна, лавандулата (Lavandula) е красиво цвете и билка с признати качества. Името й произлиза от латинската дума lava, което означава миене, защото още древните римляни са добавяли цветовете на това растение във ваните си заради свежестта и приятния мирис.
Целебната мента
Ментата (Mentha piperita) е многогодишно тревисто растение. Кореновата система се състои от подземно коренище от възлите, на което излизат голям брой нишковидни коренчета. Когато се отглежда по-дълго време на едно и също място, старите корени ежегодно отмират и на тяхно място се появяват нови и вторични стъбла.
Пожълтеят ли дюлите и ябълките, можете да ги берете
Беритбата на плодовете и тяхната подготовка за пазара, преработката и съхранението са последната грижа от производствената дейност в овощната градина. Ненавременното прибиране се отразява на качеството, транспортабилността и съхранението на плодовете. До голяма степен тя се отразява и на количеството на продукцията.
Вкусната дебелана
За баница с тиква, за традиционния тиквеник на Бъдни вечер, печена или варена, тиквата присъства на трапезата през студените зимни дни...