Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци

Статии | Зеленчуци

Публикувани статии: 102
Показване статии: 1 - 5

Зеленчукови спагети!
Тиквата Спагети е подобна на всички останали тикви. Нейното предимство е, че се приготвя по-бързо от останалите тикви, а  термично обработената вътрешност на тиквената плът се разделя подобно на спагети, от където и идва името на тиквата. Действително тиквата може да се използва като зеленчуков ниско калоричен заместител на спагетите.  

Най-вкусните тиквички – тиквичките „Striato d’Italia”
Според мнение на ценители тиквичките от сорт „Striato d\'Italia"са най-вкусните от всички видове тиквички. Растението дава изобилие от цветове и плодове. От едно растение могат да се получат средно по 5 килограма тиквички.

Уникалната тиква Хъбард
Синият Хъбард и Златният Хъбард са уникални тиква, които са получани в резултат на селекция. Тиквената кора е груба и покрита с бобунки. Тиквеното месо е бледо жълто и е подходящо за готвене. Тиквити произхождат от Южна Америка и  вероятно са пренесени от Антилските острови през 1700 година и допълнително селектирани.

Пепиното - ананас, лимон, круша или пъпеш
Растението пепино е от едно семейство с доматите и патладжаните, образува многогодишно храстче с дървени стъбла, които  се покриват с бели или розови до яркосини цветове. Плодовете са ароматни, меки, когато са узрели. Имат деликатен вкус, който напомня ананас, лимон, круша и пъпеш.

Томатио или тайните на зеления мексикански домат
Томатиото (Physalis philadelphica) е растение от семейството на доматите и патладжана, чиито плодове са малки, зелени, сферични. Томатиото се отглежда като едногодишно растение, като грижите за него са подобни на грижите за отглеждането на доматите.

Публикувани статии: 102
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Задоволете капризите на ягодите, след като оберете плодовете им
След като оберете ягодите трябва да обработите почвата, да плевите, да отстраните ластуните, да подхраните, напоите и да се борите с болестите и неприятелите. Обработката на почвата след беритбата на ягодите е от изключително важно значение за реколтата през следващата година.

Познайте здравата фиданка
Неведнъж сте виждали в какво състояние се продават фиданките на пазара - в сноп, корените са едва прикрити, леко изсъхнали... Слънцето и въздухът бързо изсушават първо малките коренчета, а след това и по-големите. При леко засъхване, ако веднага потопите растението във вода, можете да го спасите.

Вадете морковите, ако са над 10 см
Към края на юни морковите от ранните пролетни посеви са готови за изваждане за връзкова продукция. Това става около 100 дни след засяването им. Това разбира се конкретно зависи все пак от избрания сорт. С прибирането им не бива да се закъснява, тъй като кореноплодите прерастват, загрубяват и може да се напукат. Най-напред се прибират сортовете, на които челата са над повърхността на почвата и лесно се изскубват. Манипулацията трябва да става по възможност при сухо време или най-малкото през дни, в които не вали.

Календар на градинаря

Месец Юни: Важно през юни
Термометрите в метеорологичните станции тръгват в надпревара да покажат, че става по горещо, сякаш ни предупреждават, че идва истинското лято. И наистина на 22 юни отбелязваме първия му ден - най-дългият от всичките триста шестдесет и пет. В приятните предчувствия за слънце, море и почивка не пренебрегваме обаче грижите за потъналата в зеленина и цветно разнообразие дворна градина. Има какво да се върши през юни и то много.

Прочети повече
Виж календара за годината