Начало › Растения › ЕнциклопедияБилки › Чубрица (Satureja hortensis )

Чубрица (Satureja hortensis )

27.10.2012 | Коментари (0)

Чубрица (Satureja hortensis )

Семейство: Устоцветни
Култивиране

Описание - Чубрицата е многогодишно тревисто растение с право, разклонено, покрито с власинки стъбло, високо до 45 см. Листата са срещуположни, с къси дръжки, ланцетни, целокрайни, заострени, с малки реснички по ръба, с жлезисти точки и от двете страни. Цветовете са дребни, по 5-6 в прешлени в пазвите на листата. Чашката е петлистна, срастнала, тръбесто звънчева, с 5 зъбчета. Венчето е виолетово или белезникаво, петлистно, в долната си част - срастнало, в горната - двуустно, като горната устна е права, а долната - триделна с червени точки в дъното. Тичинките са 4. Плодът е сух, разпадащ се на 4 орехчета. Цъфти м. юни - август.

Разпространение - Родина на чубрицата е Средиземноморието. У нас засявано растение.

Употребявана част - За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене - Стръковете се берат по време на цъфтежа м. юни - август. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушената билка е със зелен цвят, характерна миризма и слабо парлив вкус.

Действие и употреба - Билката има спазмолитично, газогонно, запичащо, бактерицидно и изразено хипотензивно действие. Употребява се при високо кръвно налягане, повръщане, виене на свят, сърцебиене, главоболие, стомашни и чревни болки, диария, газове, глисти.

Начин на приложение - 2 суп. лъжици от билката се киснат 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар