Начало › Растения › ЕнциклопедияБилки › Резене (Foeniculum vulgare Mill.)

Резене (Foeniculum vulgare Mill.)

26.10.2012 | Коментари (0)

Резене (Foeniculum vulgare Mill.)

Семейство: Apiaceae (Umbeliferae)
Култивиране

Резенето е многогодишно тревисто растение с право разклонено на върха стъбло, високо до 2 м. Листата са силно разсечени, нишковидни, сложноперести, като долните са с дълги дръжки, а горните - седящи. Цветовете са жълти и дребни, събрани в съцветия сенници с 10-12 сенникови лъча, с петлистно венче и 5 тичинки. Плодът е кафявозелен, разпадащ се на две половини с 10 тъпи надлъжни ребра, с изпъкнала външна и вдлъбната вътрешна стена. Растението цъфти през юни - юли. Родина на растението е Средиземноморието. У нас то се култивира главно в Южна България. Среща се и подивяло в по-топлите райони.

За медицински цели се събират плодовете на растението.  Плодът на резенето се жъне малко преди узряването му и се оставя на снопи да доузрее, след което се вършее. Това се прави, за да се избегне уронването на плода. Доизсушава се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушената билка е с характерен за сорта цвят, анасонова миризма и сладникав вкус. (снимка)

Билката има спазмолитично, газогонно и болкоуспокоително действие, улеснява храносмилането. Употребява се при стомашни и чревни болки, хроничен запек, кашлица, газове, пресипнал глас, за увеличаване млякото на кърмачките. Външно - за промивки при възпалени очи.

Култивиране

Подходящи за отглеждането на билката са песъчливо-глинести почви. Растението цъфти от юли до септември. Размножава се чрез семена. Семената се събират в края на лятото от двегодишни растения. През есента риголвайте почвата дълбоко и я наторете с оборски тор. През пролетта направете обичайната плитка обработка и заравняване. Семената сейте направо на постоянно място, на редове през 35-40 см. Може да си произведете разсад на в открити лехи и да го засадите на постоянното му място, като спазвате същото разстояние на засаждане. Нуждае се от обилно поливане и много слънце. Грижите през вегетацията са обичайни - окопаване на растенията, премахване на плевелите и борба с болестите и неприятелите.

Надземната част на растението се окосява малко преди узряването на плодовете (август - септември), за да се предотврати оронването на плодчетата. Окосените растения се връзват на снопчета, оставят се да узреят и се събират. Когато се изсушат, плодове имат зелено-кафяв цвят, приятна миризма и сладникав, леко парлив вкус. Съхраняват се на сенчесто, проветриво и сухо място.

 

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар