Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Лима (Phaseolus lunatus)

Лима (Phaseolus lunatus)

29.10.2012 | Коментари (0)

Лима (Phaseolus lunatus)

Вид: Зеленчук

Лимата (Phaseolus lunatus) е вид фасул, който се отглежда у нас само от колекционери. Тя се отглежда като едногодишно растение. Увивно или храстовидно е. След като поникне семеделите излизат на повърхността на почвата, позеленяват и започват да асимилират. Листата му са сложни, сиво-зеленикави, покрити с восъчен налеп и единични дребни власинки. Съцветията са гроздовидни с по 20-30 дребни зеленикаво-бели, лилави или виолетови цветчета. Плодовете са плоски, къси, широки, извити чушки, с по 2-3 кръгли или бъбрековидни, плоски, бели или пъстри семена.

Растенията понасят въздушната суша. За да поникнат семената им е необходима температура 12 градуса, а за да растат нормално, оптимална - около 25-30 градуса.

Хранителните качества на лимата са по-добри от тези на обикновения фасул. Във восъчна зрелост чушките може да се консервират, а в зряло се използват семената. Те съдържат средно около 20 % протеин, 60 % скорбяла, 1,7 мазнини, 4,3 соли. За субтропични райони е любим зеленчук, в САЩ се култивира на големи площи. У нас изчакайте добре да се затопли почвата. За 100 кв. м. ще ви са необходими около 1 кг семена. Ще го отглеждате все едно, че отглеждате обикновен фасул и тогава ще получите 40-50 кг зелени чушки или 12-15 кг/100 кв. м сухо зърно.

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар