Йоштата представлява хибрид между черното френско грозде (касис) и бодливото немско грозде. Тя е широко разпространена в Западна Европа. Отглежда се в Германия, Холандия, Унгария, Чехия.
Йоштата е храст, който по силата на растежа се превъзхожда касиса и бодливото грозде. На втората година след засаждането, растенията достигат височина около 150 см. Кореновата система е разположена на дълбочина от 10 до 50-60 см. Стеблото й се състои от многобройни издънки. Израстват от приземната и подземната част на храста и са многогодишни. За един вегетационен период образува голямо количество едногодишни издънки, които могат да задушат растенията, затова те периодично се изрязват. По стъблото няма шипчета.
Листата заемат средно положение между тези на касиса и бодливото грозде. Имат 3 или 5-делни петури, които са назъбени, лъскави или опушени, с дребен мъх, тъмнозелени. Листопадът при тях започва късно през есента и продължава до втората половина на ноември.
Плодните пъпки имат яйцевидна форма и са разположени върху едногодишни, къси до средно дълги клончета. Пъпките са смесени и са по-едри от вегетативните. Те започват развитието рано напролет - в края на март - началото на април, а при по-топла пролет в средата на март. Цветовете са двуполови, разположени на 2-3 заедно или поединично на гроздчета, белезникави или пурпурно червени, с бледа пурпурна лента. Цъфтят в края на април.
Плодът е ягода, матовочерен или черен, по-рядко със слабо виолетови повлекла със средно тегло 2-3 г -сферични или елипсовидни. Те са разположени на къси или дълги гроздчета, които са рехави и сбити. Плодовете в основата на гроздчетата са най-едри и узряват по-рано, а към върха по-дребни и обикновено закъсняват с няколко дни до една седмица. Зреенето започва около 50-60 дни след началото на цъфтежа. Плодовото месо е зеленикаво, изпълнено с многобройни семенца със сладко-кисел вкус, без характерния касисов аромат.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите