Начало › Растения › ЕнциклопедияОвошки › Финикова палма (Phoenix dactylifera)

Финикова палма (Phoenix dactylifera)

05.11.2012 | Коментари (0)

Финикова палма (Phoenix dactylifera)

Вид: Овошка

Финиковата палма (Phoenix dactylifera) се отнася към семейство Палмови. Тя расте естествено в регионите с горещ климат и понася само непродължителни застудявания. По време на цъфтежа и узряването на плодовете температура, по-ниска от 18 градуса, може да доведе до гибел не само на реколтата, но и на цялото растение. Палмата не понася сянка и влага, затова пък е устойчива на засушаване и расте на засолени почви. Това дърво често може да бъде видяно в оазисите, където подпочвените води са на относително близо до повърхността. Арабите смятат, че това е царицата на оазисите и главата й се къпе в огнените лъчи на слънцето, а краката - в подземните реки.

Финиковата палма расте бързо - по 35-50 см на година и за 15-17 години може да достигне височина от 6-7 метра. Средната височина на тези дървета е 12-32 метра. Стволът им е почти прав и леко мъхест заради опадалите листа в основата му. Върхът й е увенчан с розетка от 13-15 перести листа. Те могат да достигнат дължина до пет метра.

Палмата може да живее 150-200 години и да плододава всяка година, започвайки от 7-10-годишна възраст, въпреки че пълноценна реколта може да се получи само няколко години след първото плододаване. Палмата може да дава плод до дълбока старост, но когато стане на 60-70 години тя става прекалено висока за опрашване и събиране на плодовете.

Финиковата палма издържа на температура от порядъка над 50 градуса. При такива температури тя спира да расте през деня, но нощем растежа се възстановява. Листата се повреждат при минус 10 градуса, а при минус 13 - 14 загива цялото растение. Оптималната температура за развитие, растеж и узряване на плодовете е 18 градуса. Финиковата палма има добра сухоустойчивост. Въпреки това за да са сигурни добивите е необходимо допълнително напояване. Понася поливането с вода, която съдържа до 1% разтворени соли. Финиковата палма расте както на леки, така и на тежки почви. За най - подходящи се смятат дренираните песъчливо - глинести почви.

От пазвата на листата излизат дълги, приличащи на метлички, съцветия. На едно дърво те могат да бъдат само от един пол. Цветовете са месести, ароматни: женските - с бял цвят, мъжките - кремави. На една палма може да има от 6 до 10 хил цветове.

Когато плодовете започнат да узряват, съцветията се огъват по тежестта им. Узрелите фурми са с продълговата форма, с жълто-кафяв или червено-кафяв цвят, с дължина 2-7 см, със сладко хранително плодово месо, в което е скрита твърда семка с браздичка по дължината на стената. За узряването им е нужно температурата на въздуха през деня да достига 35-40 градуса.

Фурмите лесно се усвояват от организма и по своите хранителни качества превъзхождат не само другите плодове, но и житните растения. А по вкус и качества се отнасят към десертните плодове от най-висш клас.

Какво е ценното във фурмите? На първо място, голямото количество натурална, лесноусвоима захар (фруктоза, глюкоза, захароза), която служи като отличен източник на енергия за организма на човека. На второ място, 23-те аминокиселини, които ги няма в ябълките, прасковите и бананите. На трето място, полезните растителни мазнини, пектин и др. А освен това, множеството микроелементи и витамини.

Иван ИВАНОВ

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар