Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Аспержов грах (Lotus tetragonolobus)

Аспержов грах (Lotus tetragonolobus)

27.09.2010 | Коментари (0)

Аспержов грах (Lotus tetragonolobus)

Вид: Зеленчук

Аспержовият грах (Lotus tetragonolobus) е далечен роднина на обикновеният грах, който се отглежда от години у нас. Това растение няма нищо общо с познатите ни аспержи. Родина на аспержовият грах са европейските средиземноморски страни на Близкия изток. Аспержовият грах има изключително красиви цветове, поради което от началото на XVII век е култивиран като декоративно растение. По-късно са били открити и неговите кулинарни качества. В днешно време се отглежда като зеленчук само в Западна Европа и то на малки площи. Считат го за деликатесен зеленчук. Препоръчва се за консумация да се използват младите бобове които са с дължина не повече от 3-4 см. Сервират се задушени като гарнитура с малко разтопено масло, без да се добавят други овкусители, за да се запази специфичният им лек и особено приятен вкус, който е подобен на вкуса на аспержите.

Аспержовия грах е бобово растение, което може да се развива и при нашите климатични условия, дори и на сравнително бедни почви. Подходящото време за сеитбата му е около средата на април-началото на май. Примерната схема на сеитбата е 40 см х 5-10 см.

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар