Аспержовият грах (Lotus tetragonolobus) е далечен роднина на обикновеният грах, който се отглежда от години у нас. Това растение няма нищо общо с познатите ни аспержи. Родина на аспержовият грах са европейските средиземноморски страни на Близкия изток. Аспержовият грах има изключително красиви цветове, поради което от началото на XVII век е култивиран като декоративно растение. По-късно са били открити и неговите кулинарни качества. В днешно време се отглежда като зеленчук само в Западна Европа и то на малки площи. Считат го за деликатесен зеленчук. Препоръчва се за консумация да се използват младите бобове които са с дължина не повече от 3-4 см. Сервират се задушени като гарнитура с малко разтопено масло, без да се добавят други овкусители, за да се запази специфичният им лек и особено приятен вкус, който е подобен на вкуса на аспержите.
Аспержовия грах е бобово растение, което може да се развива и при нашите климатични условия, дори и на сравнително бедни почви. Подходящото време за сеитбата му е около средата на април-началото на май. Примерната схема на сеитбата е 40 см х 5-10 см.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите