Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Артишок (Cynara scolymus L)

Артишок (Cynara scolymus L)

29.09.2010 | Коментари (0)

Артишок (Cynara scolymus L)

Вид: Зеленчук

Артишокът (Cynara scolymus L.) е многогодишно растение от сем. Сложноцветни. Той има добре развита коренова система, високо е към 150 см, слабо разклонено стъбло, завършващо със съцветия и големи, силно насечени листа. Сравнително студоустойчиво растение. Растенията издържат до минус 3ºС. У нас при леко загърляне презимува успешно. Взискателен е към почвата и плодородието й. Добре се развива върху дълбоки, структурни почви, торени с оборски тор.

Ако ще отглеждате артишок в градината, отредете му терен за многогодишно отглеждане (3-4 години), добре огряван от слънцето. Подготовката на почвата започва с дълбоката есенна оран със заораване на 400-500 кг угнил оборски тор, 4 кг суперфосфат и 2 кг калиева сол на 100 кв. м. При пролетната обработка на почвата се внасят 3 кг амониев сулфат на 100 кв. м.

Артишокът се отглежда чрез директна сеитба, разсад и чрез издънки от стари коренища. Най-широко е отглеждането му чрез разсад. За тази цел семената се засяват през март в култивационни съоръжения в редове на 8 см един от друг. След поникване на младите растения във фаза първи лист те се прореждат в реда на разстояние 7 см. Разсадът се засажда на постоянно място в началото на май във фаза 4 лист в откосите на бразди на разстояние 120 см една от друга и на 80 см в редовете.

Грижите през време на вегетацията се състоят в отстраняване на плевелите, поддържане на повърхността на почвата в рохкаво състояние и напояване. Всяка година през вегетационния период се правят по 1-2 подхранвания с минерални торове. За да се получат едри съцветия необходимо е на едно растение да се оставят по 1-2 цветоносни стъбла с по 3-4 съцветия. Появилите се издънки се отстраняват.

Беритбата започва нормално през втората година след засаждане на растенията на постоянно място. Към изрязване на съцветията се пристъпва когато последните са достигнали нормална за сорта големина и са започнали да се разтварят в горната си част. От 100 кв. м се получават 400-500 главички. Главичките стават готови през юни. След прибиране на реколтата цветоносните стъбла се изрязват, растенията се почистват от изсъхнали листа и мястото се прекопава. Късно през есента листата се изрязват високо и растенията се загърлят, за да се предпазят коренищата от измръзване.

Артишокът се отглежда заради младите недоразвити съцветия (главички), чиито едри месести люспи и силно развито месесто дъно са обект на консумация. Те са богати на въглехидрати и ароматни вещества, придаващи им приятен вкус. Съдържат витамините А, С и от В групата. След като се сварят в солена вода и се отстранят тичинките, месестото дъно и основата на люспите се употребяват в различни сосове с оцет, салати и др., както и за приготвяне на консерви. Той е древно лекарствено растение.

 

 Лазар ПЕТКОВ

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар