Кресът се отглежда в много страни на Европа, Америка и Азия. Той растение с изправено метловидно разклонено стъбло. Листата са пересто насечени, може и целокрайни с нарязан или гладък външен ръб. По тези признаци се разделя на две форми -целокрайна - широколистен и теснолистен крес. У нас е райониран широколистният. Цветчетата са дребни бели или розови. Плодът е шушулка с яйцевидни, леко сплескани семена. Те запазват кълняемостта си 3-4 години, никнат бързо - за 2-3 дни, а при благоприятни условия растенията са готови за консумация след 20 - 25 дни.
Кресът е доста капризно растение към климатичните фактори. Обича обилната светлина, достатъчната влажност на почвата и хранителните вещества в нея. Обича по-леките, дренирани и богати почви, торени с органични и минерални торове. На бедни и сухи почви бързо образува цветоносно стъбло, листата не са подходящи за консумация, защото се увеличава силно лютивият им вкус.
Кресът може да се отглежда на открито в градината, в оранжерии, може и в саксия в дома. Благоприятното е, че вегетационният период е кратък и бързо се реализира продукцията. И през най-студените дни може да има свежа зеленина. Сее се през всяко време. През лятото, когато е много силно слънцето, може да се засява на рехава сянка и да се полива често. Най-благоприятното време за сеитба в градината е през есента и ранна пролет. Местата предварително трябва да са богато наторени и добре обработени. Сее се редово - 10-15 см между редовете или на малки площи - разпръснато. Добре е да се сее през 5-6 дни, за да има зеленина по-продължително време. Младите растения се изрязват и навързват на връзки, трябва да не са увехнали, листата да са свежи. След първото изрязване, се подхранва с амониева селитра и се полива, за втора реколта.
При отглеждането на растенията има опасност от нападение от земни бълхи, за което трябва да се внимава, за да не надупчат листата.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите