Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Цихория (Ciсhorium intybus)

Цихория (Ciсhorium intybus)

01.09.2010 | Коментари (0)

Цихория (Ciсhorium intybus)

Вид: Зеленчук

Цихорията (Ciсhorium intybus) е зеленчукова култура, получена чрез селекция от синята жлъчка, която е плевелно растение и расте из цяла Европа. У нас е почти непозната като зеленчуково растение. Различават се две разновидности - кореновидна и салатна.

Кореновидната цихория се отглежда заради кореноплода, който е месест, дебел 4-5 см, конусовиден. Листата са големи, тъмнозелени и пересто нарязани, с приятен горчив вкус. Тя съдържа  в големи количества инулин, което я поставя на едно от първите места измежду диетичните зеленчуци и се явява подходяща растителна храна за болните от диабет. Кореноплодите, нарязани и изсушени, са ценна суровина за  кафе. От  кореновидната цихория са получени много сортове с големи размери на  кореноплода. У нас няма районирани сортове.

Салатната цихория има листа богати на инулин и фруктоза. Заради тях се отглежда  като салатно растение. По известни сортове са Витлуф, Експрес, Бланка и Екстрема, които са с нежни листа и съдържат по-малко горчиви вещества.

Зеленчукът е студоустойчив и изисква прохладен, влажен климат. Не понася торене с пресен оборски тор, но реагира благоприятно на добре разложен. Засявя се през втората половина на март и началото на април с междуредово разстояние 20-25 см и прореден в реда на 15-20 см между растенията. С приближаването на есента растенията образуват кореноплоди и мощна листна розетка. Изваждат се, сега,  преди настъпването на студовете. Листната  розетка на цихорията се изрязва, така както и на цвеклото, 5 см над челото без да се наранява връхната пъпка. Кореноплодите се нареждат  в пясък и се запазват в тъмно помещение при температура 2ºС. Използват се от ноември до март.

За да получим избелени млади листа избираме тъмно помещение и насипваме 25-35 см загрят оборски тор. Върху него поставяме тънък пласт почва. Нареждаме кореноплодите плътно един до друг, нагоре с челата, изравнени, и ги заравяме до половината с почва. Ръсим с вода ежедневно, но умерено. Температурата поддържаме на 12-15ºС и слез 3-4 седмици изрязваме избелените листа с малко кочанче от кореноплода.    Кореноплодите може да съхраним и в студен или топъл парник като ги засипем с почва и ги полеем. При ползване се отгрибват.

 

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар