Начало › Растения › ЕнциклопедияБилки › Хмел (Humulus lupulus )

Хмел (Humulus lupulus )

23.04.2010 | Коментари (0)

Хмел (Humulus lupulus )

Семейство: Конопови
Култивиране

Описание - Многогодишно тревисто растение с грапаво и кухо стъбло, дълго до 8 м, снабдено с кукички, с които се захваща за околните обекти. Листата са срещуположни, длановидно назъбени, като долните са петделни цели, а горните - триделни заострени. Цветовете са жълтозелени, двудомни. Женските образуват класовидни съцветия, наподобяващи шишарка, разположени в пазвите на листата. Мъжките са събрани в съцветие метлица, с 5 обвивни листчета и 5 тичинки. Плодът е яйцевидно орехче. Цъфти м. май - август.

Разпространение - Из влажните места и храсталаците, покрай реките до 1000 м н.в. в цяла България.

Употребявана част - За медицински цели се събират женските съцветия /шишарките/ на растението.

Бране и сушене - Шишарките се берат преди да са разцъфнали м. май - август. покривните люспи на съцветието и цветчетата са осеяни със смолисти жлези със светложълт цвят - лопулин, който има характерна миризма и горчив вкус. Лопулинът се отделя чрез претриване през сито. По искане на купувача той също се събира и се продава. Шишарките се сушат на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушената билка има зеленикавожълт цвят, характерна миризма и слабо горчив вкус.

Действие и употреба - Билката има болкоуспокоително, успокоително и сънотворно действие, възбужда апетита, стимулира храносмилането, възстановява кръвта. Употребява се при малокръвие, хлороза, липса на апетит /главно при децата/, безсъние, подагра, напикаване, глисти и др.

Начин на приложение - 2 суп. лъжици от билката се киснат 2 часа в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар