Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Кладница (Pleurotus ostreatus)

Кладница (Pleurotus ostreatus)

29.10.2012 | Коментари (0)

Кладница (Pleurotus ostreatus)

Вид: Зеленчук

Кладницата ще добива все по-голяма популярност в България поради специфичните си лечебни качества и устойчивостта на болести. Тази дървесна гъба е сред деликатесите на европейските страни. У нас с нейното производство може да се занимават много фермери. Тенденцията сочи увеличение на консумацията и цената й. Разработването на пазара на деликатесни гъби обаче все още е трудна задача пред малцина предприемачи.

Дървесната гъба конкурира пачия крак и манатарката

В момента на пазара могат да се намери кладница в големите хипермаркети, където стойността й достига до 10 лв. на кг. Кладницата стана популярна в България след разработването й преди години с цел оползотворяването на сечищата в горите. Сега тя може да се отглежда и в домашни условия, стига да се изпълнят няколко важни условия. На пазара кладницата не изпитва конкуренцията на другите видове гъби. На световните пазари обаче тя търси клиенти в конкуренцията на пачи крак и манатарката, които са сезонни. Дървесната гъба обаче може да дава реколта през всички месеци. Търговията с новата разработка доказа появата на голям интерес към кладницата у нас. Тенденцията за развитието на пазара се обобщава с повишаване на интереса към култивираната гъба и увеличаване на опитите за индустриално производство. В момента на външните пазари унция сушена кладница се търгува по около 30 долара, а прясната около 10 долара за кг. 

С купуването на "заразено" пънче ставате гъбопроизводител

Кладницата може да бъде намерена в естественото й обитание в горите на сенчести и влажни места. И то през цялата година, ако има мека зима. Друг вариант е да купите гъбите от пазара, а най-интересният е да я отгледате у дома си върху брезово пънче. Спазването на няколко важни условия ще ви гарантира отглеждането на дървесна гъба в градината. Ще може да берете гъби поне 5- 6 години въпреки малкото пънче, което сте купили. Важно е да знаете, че с вземането на парчето заразено дърво разходите ви за отглеждането на кладницата свършват. Добре е да сложете пънчето на усойно място в гардината, където другите растения трудно ще виреят. Температура между 12 и 18 градуса трябва да бъде поддържана, за да не спре развитието си гъбата. Да не бъде изложена на пряка слънчева светлина е друго важно условие.  

Стъпка по стъпка

След закупуването на пакетираното пънче на мицелът му трябва около 2 месеца да прорасне. Влажното дървото трябва да се остави така, както е пакетирано увито в найлон. Необходимо е за престои в мазе или гараж, където температурата е под 20 градуса. Мицелът се появява като бял налеп по дървото отвсякъде. Следващата стъпка е пънчето да се зарови на сенчесто място в двора. От една трета до половината му трябва да е в земята. През лятото е добре, ако се покрие със слама и се полива с вода. Така влагата ще се задържа още по-добре. По този начин гъбата се прехвърля върху сламата и реколтата се увеличава. През зимата може да се направи същата процедура. Няма опасност кладницата да замръзне, дори когато пънчето е на открито. Важно е да се знае, че гъбата освен че обича влагата, не понася пряката слънчева светлина, а температурата трябва да е до 18 градуса. Под 5 и над 20 градуса тя спира да се развива, а над 35 градуса умира.  

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар