Начало › Растения › ЕнциклопедияЦветя › Кафеено дърво, кафе (Coffea)

Кафеено дърво, кафе (Coffea)

27.09.2010 | Коментари (0)

Кафеено дърво, кафе (Coffea)

Семейство (род): Rubiaceae
Вид: Стайно Цъфтящо Многогодишно
Изложение: Частично слънце/полусянка
Min t°: 10 Max t°: 30
Поливане: Умерена нужда от вода

 Кафееното растение у нас се отглежда само в саксии. През зимата задължително те трябва да са в топли помещения, където температурата да е над 12° С. През лятото ги изнасяйте навън. За да бъдат съдовете лесно преносими, семеначетата или вкоренените резници отначало се засаждат в по-малки саксии. До петгодишната им възраст те се местят всяка пролет в по-голям съд, който е тесен и висок. След това те се пресаждат през 2-3 години. Целта е да се предоставя колкото е възможно по-богата на хранителни вещества почвена смес. Тя се съставя от равни части чимова почва, добре разложен оборски тор и пясък. Ако очаквате привлекателен храст с тъмни лъскави листа, няма да останете разочаровани. Но ако се надявате да получите кафеени зърна за закуска, откажете се. Растението не е взискателно, но не бива да допускате засушаване на почвата и въздушни течения. Достига височина над 120 см, но тя може да се контролира чрез пензиране през пролетта.

Когато растенията станат достатъчно големи и плододават масово, не е желателно да се прехвърлят. Тогава хранителните вещества ще се доставят с торенето, което пък зависи от възрастта. Почвата трябва да е винаги умерено влажна. Обикновено дървените съдове не трябва да стъпват направо в подложката си, а на подходяща скара. Така саксията се предпазва от загниване, като същевременно се гарантира отцеждането на излишната при поливането вода. В подложката не трябва да има излишна течност.

Ако сте достатъчно грижовни и контролирате добре условията на живот и развитие на растението, вашият любимец може да започне да цъфти още на третата-четвъртата година и да достигне производство до 500 г от дърво. Имайте предвид, че плододаването е интензивно до 15 години, след което започва да намалява. Като знаете това, в този период си подгответе младо растение, с което при подходящият момент да замените застарялото.

Тайни на успеха

Температура: умерено топло - минимална 10ºС през зимата.

Светлина: ярка, но не пряка слънчева.

Вода: почвата трябва да е непрекъснато влажна.

Влажност на въздуха: от време на време пулверизирайте листата.

Пресаждане: през пролетта, на всеки две години.

Размножаване: направете стъблени резници през лятото; можете да засеете и сурови кафеени зърна.

 

Засаждане по месеци

Яну Фев Мар Апр Май Юни Юли Авг Сеп Окт Ное Дек
            

Цъфтеж

Яну Фев Мар Апр Май Юни Юли Авг Сеп Окт Ное Дек
            
 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар