Кафееното растение у нас се отглежда само в саксии. През зимата задължително те трябва да са в топли помещения, където температурата да е над 12° С. През лятото ги изнасяйте навън. За да бъдат съдовете лесно преносими, семеначетата или вкоренените резници отначало се засаждат в по-малки саксии. До петгодишната им възраст те се местят всяка пролет в по-голям съд, който е тесен и висок. След това те се пресаждат през 2-3 години. Целта е да се предоставя колкото е възможно по-богата на хранителни вещества почвена смес. Тя се съставя от равни части чимова почва, добре разложен оборски тор и пясък. Ако очаквате привлекателен храст с тъмни лъскави листа, няма да останете разочаровани. Но ако се надявате да получите кафеени зърна за закуска, откажете се. Растението не е взискателно, но не бива да допускате засушаване на почвата и въздушни течения. Достига височина над 120 см, но тя може да се контролира чрез пензиране през пролетта.
Когато растенията станат достатъчно големи и плододават масово, не е желателно да се прехвърлят. Тогава хранителните вещества ще се доставят с торенето, което пък зависи от възрастта. Почвата трябва да е винаги умерено влажна. Обикновено дървените съдове не трябва да стъпват направо в подложката си, а на подходяща скара. Така саксията се предпазва от загниване, като същевременно се гарантира отцеждането на излишната при поливането вода. В подложката не трябва да има излишна течност.
Ако сте достатъчно грижовни и контролирате добре условията на живот и развитие на растението, вашият любимец може да започне да цъфти още на третата-четвъртата година и да достигне производство до 500 г от дърво. Имайте предвид, че плододаването е интензивно до 15 години, след което започва да намалява. Като знаете това, в този период си подгответе младо растение, с което при подходящият момент да замените застарялото.
Тайни на успеха
Температура: умерено топло - минимална 10ºС през зимата.
Светлина: ярка, но не пряка слънчева.
Вода: почвата трябва да е непрекъснато влажна.
Влажност на въздуха: от време на време пулверизирайте листата.
Пресаждане: през пролетта, на всеки две години.
Размножаване: направете стъблени резници през лятото; можете да засеете и сурови кафеени зърна.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите