Начало › Растения › ЕнциклопедияЦветя › Капсикум, люти чушлета (Capsicum)

Капсикум, люти чушлета (Capsicum)

17.09.2010 | Коментари (0)

Капсикум, люти чушлета (Capsicum)

Семейство (род): Картофови (Solanaceae)
Вид: Стайно Цъфтящо Eдногодишно
Изложение:
Min t°: 13 Max t°: 25
Поливане: Умерена нужда от вода

Видове

К. анум има много сортове, но в магазините рядко се знаят. Някои от тях образуват топчести плодове, но повечето - изправени конусовидни чушки, дълги 2 см (Cristmas Greeting) или 5 см (Fiesta). Чушките променят баграта си от зелена в жълта и накрая в червена. Едни сортове имат пурпурни плодове (Variegated Flash), а на други плодовете се обагрят през лятото. Сортовете са получени от пиперки "чили" и "кайен", така че не се опитвайте да ги ядете, защото са силно лютиви.

Растенията се отглеждат заради декоративните плодове, а не заради листата или цветовете. Листата са обикновени, а белите цветове, които се образуват през лятото или есента - малки. След цветовете се появяват плодовете - в началото зелени, а после стават постепенно жълти, оранжеви или червени. В зависимост от сорта те са овални или заострени и ако се грижите правилно, траят 2-3 месеца. Едно от популярните наименования на растението е "коледен пипер", тъй като се купува по Коледа за украса. Няколко съвета: пряката слънчева светлина му се отразява добре, почвата не трябва да изсъхва, а от горещия сух въздух плодовете ще опадат.

Тайни на успеха

Температура: хладно или средно топло - минимална 13ºС през зимата.

Светлина: ярко осветено място с пряко утринно или следобедно слънце.

Вода: почвата трябва да е непрекъснато влажна; от време на време използвайте метода чрез потапяне на растението.

Влажност на въздуха: често пулверизирайте листата.

Пресаждане: растението трябва да се изхвърли.

Размножаване: трудно - рано напролет засейте семена.

 

Засаждане по месеци

Яну Фев Мар Апр Май Юни Юли Авг Сеп Окт Ное Дек
            

Цъфтеж

Яну Фев Мар Апр Май Юни Юли Авг Сеп Окт Ное Дек
            
 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар