Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Репичка (Raphanus sativus var. minor)

Репичка (Raphanus sativus var. minor)

23.09.2010 | Коментари (0)

Репичка (Raphanus sativus var. minor)

Вид: Зеленчук

Описание

Репичките (Raphanus sativus var. minor) съдържат в кореноплодите си витамини, минерални соли и ензими. Имат много кратък вегетационен период.

Репичките се отличават със значителна студоустойчивост, като пониците им издържат до минус 3-4ºС. Оптималната температура за растежа и развитието им е 16-18ºС. Засети късно през пролетта, стрелкуват. Не понасят засенчване. Имат повишени изисквания към почвената влажност, при засушаване кореноплодите стават груби и лютиви. Почвата трябва да е лека, добре разработена, структурна. Сеят се рано напролет и през есента. При отглеждане през летния период стават недоброкачествени. Най-добре се развиват на леки, рохкави, добре обработени и наторени през есента с угнил оборски тор почви. Кореноплодите са склонни към натрупване на нитрати, затова обилното торене с амониева селитра трябва да се избягва. Пролетната сеитба се извършва когато времето позволява да се работи в градината - от началото на март до първите дни на април. За да има свежи репички за по-продължителен период, сеитбата може да се извършва през десетина дни във влажна почва на редове, с разстояния 10-15 см, 2-3 см в реда и на дълбочина 1,5-2 см. Добре е да се оформят лехи, широки 100-120 см. Семената поникват след 4-5 дни. Ако посевът е гъст, се прорежда.

Грижите през вегетацията се състоят в плевене и поливане само при нужда. Готови за консумация са 4-5 седмици след засяването. Беритбата се извършва на няколко пъти, през 4-5 дни, като се подбират добре оформените кореноплоди. Неприбраните на време репички бързо загрубяват, изкуфяват и стават негодни за храна. След всяко изваждане останалите растения се поливат леко.

Разнообразие

Има голямо разнообразие от сортове в зависимост от формата и украската на кореноплода. У нас най-известни и разпространени са сортовете Едри червени, Червени с бели опашки, Любими, Шампион, Френска закуска и др. Не без известност се ползват и по-новите сортове Тарзан, Ребел, Селеста, Глориет, Верица.

Предлагаме ви няколко нови и интересни холандски сорта:

Виена - характерен с едрите си и сочни кореноплоди. Вкусовите качества са много добри, предпочитан е за салатни смеси.

Руди - надежден стандартен сорт за открито производство. Характеризира се с ранна зрелост, дружно и равномерно развитие. Кореноплодите са кръгли, устойчиви на напукване, с фини нежни коренчета. Има добра приспособимост към различни климатични условия.

Фалко - кореноплодите му са много едри с диаметър до 6 см, с безупречна, плътна вътрешност и добър търговски вид. Подходящ за производство в горещо и сухо време.

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар