Описание
Празът (Allium porrum) е единственият чисто зеленчуков вид от рода Allium. При него не се образуват луковици. Листата му са плоски и лентовидни. От него се приготвят най-различни ястия, салати и супи. Той е най сладкият от всички видове лук. Съдържа голям процент въглехидрати, калиеви соли, и е богат на витамин С, като количеството му се увеличава, след като празът е презимувал. Притежава лечебно действие и в магазините за витаминозни храни се предлагат сокове от него.
Празът е полезно луково растение, но е доста капризно за отглеждане. Градинарите трябва вече да са избрали слънчево място в градината. При липсата на светлина растенията стават с тънки стръкове, остават дребни и дават по-малко добив. Семената му поникват при температура 2 до 5 градуса. Оптималната температура за растежа е 15-20 градуса.Празът е особено придирчив към хранителния и водния режим на почвата. Отглеждан на бедни места образува груби и къси стъбла. Затова важна особеност е изборът на най-плодородната дълбока почва. Празът е своеобразен показател, стане ли той хубав, значи градината е на добро място и е подходяща за отглеждане на зеленчуци. Песъчливо-глинестите с неутрална реакция почви, добре наторени с органични и минерални торове, са предпочитани. Оборският тор се комбинира с минерални при основната обработка на почвата. През време на вегетацията празът изисква да внасяте големи количества от тях, което ще осигури на растенията мощно лъжливо стъбло до късна есен. Азотът от амониевата силитра действа добре за подхранване. Положителен резултат дава и шербетуването.
Влагата е нужна до късна есен
Осигурете на праза и поливна площ с редовни поливки. Нужно е влажността на терена да е около 75-85% от пределната почвена влагоемност. Нередовното поливане предизвиква спиране на нарастването на растенията и рязко намаляване на добива. При редовни дори и късни поливки расте до късна есен. Веднага след като се разсадят, растенията се поливат. Следващата поливка за вкореняване е след 6-7 дни. Когато през август преобладава слънчево и горещо време, а валежите са оскъдни, се напоява през 6-7 дни.
Посевът трябва да се поддържа чист от плевели. Окопава се два-три пъти и се подхранва. С първото окопаване се прави и подхранване. За да се запази влагата по-дълго време след дъжд или поливка и да се осигури достъп на въздух до корените, почвата трябва леко да се разрохва на дълбочина 4-5 см.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите