Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Патладжан, морави (Solanum melongena)

Патладжан, морави (Solanum melongena)

20.09.2010 | Коментари (0)

Патладжан, морави (Solanum melongena)

Вид: Зеленчук

Описание

Патладжанът (Solanum melongena) се отглежда заради плодовете, използвани за разнообразни ястия. Притежават и лечебни качества. Богати са на фитонциди. Наричат ги "метла за холестерола".

Патладжанът се отглежда чрез предварително произведен разсад. Готовият разсад се засажда на добре подготвено място в градината, на което преди това са били отглеждани бобови, тиквови и кореноплодни зеленчуци до края на май. Разстоянията при засаждане на разсада са 70 см между редовете и 50 см между растенията в реда. Пикираният разсад се поставя в ямки, като всяко растение се полива внимателно с канче и се загърля веднага с рохкава почва. Неприхваналите се растения се подсаждат с нови от резерва с оглед добрата гарнировка на посева.

Растенията на патладжана се развиват бавно и в началото не бива да се бърза с поливането. Когато растенията се вкоренят и прихванат добре, трябва да се полива редовно, тъй като засушаването вреди на растежа, оплождането и образуването на плодове. Много топлолюбиви и светлолюбиви растения. Оптималната температура за растеж и развитие е 20-30 градуса. Под 15 градуса семената не никнат, цветовете и завръзите окапват. Не понасят температури над 35 градуса. Патладжанът изисква плодородна, богата с органични вещества, топла, водопропусклива и рохкава, песъчливо-глинеста и черноземна почва.   

Растенията се загърлят при първото и второто окопаване. За получаване на богата реколта се подхранват 2-3 пъти през вегетацията, като освен с минерални торове много благоприятно действа и подхранването с размит във водата оборски тор. Следи се за поява на най-важния неприятел по патладжана - колорадския бръмбар, като борбата се него се води механично, като се събират и унищожават яйчените гнезда от долната страна на листата или с химични препарати.

Първите плодове при средно ранното полско производство на патладжана може да се откъснат през втората половина на юли, като ако се полагат добри грижи беритбите могат да пордължат до падане на есенните слани.

 

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар