Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Джоджен, гьозум, нане (Menta viridis)

Джоджен, гьозум, нане (Menta viridis)

29.10.2012 | Коментари (0)

Джоджен, гьозум, нане (Menta viridis)

Вид: Зеленчук

Джодженът е незаменима ароматна подправка, листата на която се използват при приготвянето на различни ястия, салати и консерви. Може да се използва и като лек, защото действа болкоуспокояващо.

Джодженът (Mentha viridis) е многогодишно средно високо  растение. Образува хоризонтално разположено коренище, от което през целия вегетационен период  израстват нови стъбла. Стъблото е разклонено и достига на височина 80-100 см.  Листата са приседнали с яйцевидна или удължено яйцевидна форма. Горната им страна е грапава, а долната е покрита с власинки. Цветовете са дребни, събрани в съцветие-метлица. Семената са светло до червено- кафяви на цвят. Кълняемостта им се запазва 2-3 години.

В градината или двора джодженът заема малко място. За него се избират не много тежки, но плодородни и умерено влажни почви на добре огрявано от слънцето място.  Взискателен е към влагата в почвата и въздуха. На малко място може да се засади и покрай вадите.

Джодженът се размножава предимно вегетативно. Мястото в градината трябва вече да е освободено,  добре наторено - за 1 кв.м  с 5-6 кг оборски тор, 30- 40 г калиев сулфат и 50-60 г суперфосфат или да е след богато наторен предшественик. За засаждане се използват коренищата, които се нарязват на части с  3-4 възела. Обикновено се засаждат през есента, но може и рано напролет. Правят се бразди на разстояние 80 см   и  дълбочина 7-8 см  където  едно до друго се засаждат резниците получени от старите растения. След това се покриват с почва  и леко се притъпкват.

Грижите през вегетацията се състоят в редовно окопаване,  плевене, поливане. На по-бедните почви при първото окопаване се подхранва  с амониева селитра. Надземната маса на растенията се изрязва 2 пъти през вегетацията -   преди  прецъфтяване и през есента на 2-3 см над почвената повърхност.  Връзват се  на връзки и се предлагат на пазара в свежо състояние  или  се сушат на сянка в сухо проветриво помещение. През есента поради по-голямата въздушна влага и високата температура е подходящо да се сушат в затоплена стая или сушилня при температура, не по-висока от 40º.

Донка ПЕТКОВА

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар