Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Алабаш, гулия (Brassica oleracea var. gongilodes)

Алабаш, гулия (Brassica oleracea var. gongilodes)

20.09.2010 | Коментари (0)

Алабаш, гулия (Brassica oleracea var. gongilodes)

Вид: Зеленчук

Описание

Алабашът (Brassica oleracea var. gongilodes) е с крехък, сочен и вкусен стъблоплод, наричан гулия. Съдържа много захари и минерални соли. Стъблоплодът (гулията) представлява силно скъсено и надебелено стъбло. Алабашът е устойчив на ниски температури - издържа на -6 градуса, но благоприятната температура  е 15-18 градуса. При висока  температура гулията загрубява. Ниските положителни температури при по-продължително въздействие предизвикват  бързо образуване на цветоносно стъбло (стрелкуват). Алабашът не харесва засенчване, а при засушаване стъблоплодите загрубяват, при резки колебания в почвената влажност се напукват. Нуждае се от плодородна структурна почва. Ранният алабаш предпочита леки, затоплящи се почви, а късният - по-тежки. 

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар