Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Салатен синап (Brassica juncea)

Салатен синап (Brassica juncea)

29.10.2012 | Коментари (0)

Салатен синап (Brassica juncea)

Вид: Зеленчук

Салатният синап (Brassica juncea) е от семейство Зелеви. У нас то се отглежда като ранна пролетна култура или пък есенна, тъй като ако се отглежда през горещите летни дни може да стрелкува. Наречен още зеленчуковата горчица, той понася леки застудявания и семената му покълват при температура 1-3 градуса, като оптималната е 18-20 градуса. Синапът не понася засушаването: листата му дребнеят, стават твърди и не са сочни. Ето затова често градинарите не успяват да получат пълноценна реколта при късен пролетен посев. Затова ви препоръчваме да засявате салатния синап през третата декада на юли. 

Видове

Известни са няколко форми на салатния синап: сарепски (дава листа с дължина 30-40 см), японски (образува розетки с дълги листа с бели дръжки с обща маса 1,5-2 кг), широколистен (листата са вълнообразни, тъмночервени или зелени).

Претенциите му

За салатния синап са подходящи почви с неутрална или слабо кисела реакция. Растенията се отзовават добре на торенето с органични вещества.

Синапът се отглежда като отделна култура в леха и като уплътняваща култура навън на защитено място (между краставици, домати и др.). Ако пък през зимата засеете семената на салатния синап в саксия или контейнер, то ще можете да добавяте зеленчука в ястията си през цялата година.

В оранжерия или парник семената се сеят рано през пролетта (март), а навън можете да ги настаните още от април-май. След това синапът може да се сее на всеки 10-15 дни до средата на август, като направите почивка в най-горещите седмици. Семената се разполагат недълбоко, на 0,5-1 см, в плътен посев или на редове с разстояние между тях 20-30 см.

Когато на растението се формира първия същински лист, трябва да проредите посевите, като оставите между растенията разстояние в реда от 5-10 см. В този период можете да подхраните културата с птичи шербет (в съотношение 1:10). Не трябва да обработвате растенията с химически препарати.

Кога се прибира

Салатният синап се прибира изборно до началото на образуване на цветоносни стебла. При това той трябва да формира компактна розетка с дълги широки листа и височина около 25-30 см.

Синапът може да се добавя в супи, салати, а също така и се консервира и да се прибавя към туршии. Той има пикантен вкус и не само добавя острота в ястията, но и повишава апетита. Освен това той съдържа много витамини и микроелементи.

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар