Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Вигна (Vigna caracalla, Phaseolus vigna caracalla)

Вигна (Vigna caracalla, Phaseolus vigna caracalla)

13.11.2011 | Коментари (0)

Вигна (Vigna caracalla, Phaseolus vigna caracalla)

Вид: Зеленчук

Вигната или както го наричат аспержов боб, произхожда от Африка. Много е разпространен в страните на Югоизгочна Азия, както и в Западна Европа. У нас е сравнително слабо застъпена култура, макар че има семена. По-голям интерес към него проявяват любителите градинари. Вигната прилича на зеления фасул и се отглежда като него. Цени се заради високото съдържание на белтъчини, въглехидрати и мазнини. Неговите много дълги зелени чушки са богати на ценни хранителни вещества. От тях се приготвят салати, панират се и се използват за ястия по същия начин, както зеления фасул. Чушките му се берат, когато са в млечна или млечно-восъчна зрялост, най-вече с дължина около 45-50 см. В някои страни тях ги солят и консервират, а също и замразяват.

Вигната е много топлолюбива култура. Затова се препоръчва да се засява след като почвата се затопли над 20 градуса - към средата на май. Устойчив е на горещини и засушаване. Към почвата не е претенциозен и може да се отглежда на бедни и кисели почви. Аспержовият боб може да се отглежда съвместно с царевица и други високостъблени култури. За отглеждането му като самостоятелна култура за него са нужни опори, както при вейковите фасули. Вигната може да се отглежда както при поливни, така и при неполивни условия.

Семената се засяват на редове при разстояние 70 см между тях и 80 см вътре в реда на дълбочина към 5 см. За 10 кв. м са достатъчни 40 г семена, котио могат да се обезпечат при отглеждане на 12-15 храста.

Грижите при отглеждането на аспержовия боб са като тези при зеления фасул. Зелените чушки се берат на ръце, когато достигнат консумативна зрялост, а за зърна се оставят растения с добре узрели чушки.

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар