Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Шушулкова ряпа (Raphanus sativus caudatus)

Шушулкова ряпа (Raphanus sativus caudatus)

13.10.2010 | Коментари (0)

Шушулкова ряпа (Raphanus sativus caudatus)

Вид: Зеленчук

Родината на шушулковата ряпа (Raphanus sativus caudatus) е Югоизточна Азия. Тя е разновидност на обикновената ряпа. У нас тази разновидност на ряпата не е позната. Отглежда се заради младите шушулки, които се образуват след цъфтежа. Те са крехки, с много приятен вкус на репички. Колкото са по-млади шушулките, толкова вкусът им е по-мек и приятен. При застаряване те лютят. Шушулките са дълги 5-10 см, но в родината им има сортове с до 60 см дължина. Използват се свежи, варени, задушени за салати и гарнитури.

Най-подходящо време за засяване на семената на шушулката ряпа е периодът от края на април до края на юли. Ако сеитбите се извършват поетапно през 4 месеца, това ще осигури 4 месечен продуктивен период. Семената се засяват по схема 60 х 15 см, но понеже цветоносните стъбла достигат до 1,5 м височина и покриват междуредията, което затруднява достъпа до шушулките, то междуредовото разстояние може да бъде и по-голямо. В зависимост от температурните условия до началото на беритбата на шушулките минават 40-60 дни. Продуктивният период на всяко растение е 3-4 с седмици, като беритбата се извършва ръчно и по-често.

У нас шушулковата ряпа може да намери място у любителите градинари, доставяйки я като нетрадиционен плод в някои първокласни ресторанти.

Лазар ПЕТКОВ

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар