Канелата (Cinnamomum zeylanicum) е една от най-древните подправки, известни на човека. Първите данни за канелата се срещат в китайските летописи, датиращи около 2000 г пр.н.е. Споменава се и няколко пъти в Стария Завет. В Египет канелата се е използвала за балсамиране, в средновековна Европа за религиозни обреди и като подправка. През ХVІ-ХVІІІ век тя е сред най-популярните търговски стоки. Днес канелата се отглежда в тропическите области на Индия, Китай, Бразилия, Карибския регион.
Канелата е неголяма вечнозелено дърво с височина до 10 м с овално-ланцетни, гладки, кожести листа, 10-15 см дълги. Незабележимите жълтеникави цветове са събрани в неподредени метлички, често по-дълги, отколкото листата. Предпочита добре дренирана влажна почва и директно слънчево огряване. Съществуват и други разновидности на канелата, но цейлонската има най-нежен аромат и заема доминиращо положение на пазара.
Канелата има силен своеобразен аромат, като се съчетава добре с други остри или тръпчиви подправки. Широко се използва в кулинарията и при приготвянето на хранителни изделия. Влиза в състава на много ароматни смеси, например в кърито. Можете да използвате канелата във вид на пръчица или смляна на прах.
Листата се използват за приготвянето на ароматен чай или се добавят по вкус в обикновен чай или други напитки. С аромат на канела е и маслото, което се съдържа в кората и листата. Ароматът на листата е по-слаб. В готовата за употреба канела се съдържат от 0,5 до 1 % канелено масло. В промишлени условия маслото се прави от нискокачествена канела.
Канелата също така има и лековити свойства. Ароматът успокоява нервите. Тя подпомага при загуба на апетит и разстройство на стомаха. Маслото от канела има антибактериални и противогъбични свойства.
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Яну | Фев | Мар | Апр | Май | Юни | Юли | Авг | Сеп | Окт | Ное | Дек |
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите