Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Дайкон (Raphanus sativus )

Дайкон (Raphanus sativus )

29.09.2010 | Коментари (0)

Дайкон (Raphanus sativus )

Вид: Зеленчук
Дългата бяла ряпа дайкон (Raphanus sativus - long type) е много разпространено зеленчуково растение между народите на Източна Азия. Предимствата на тази ряпа са в ранозрелостта й - от поникването до оформянето на кореноплода минават само 55-60 дни, добрата изравненост на месестата част с дължина около 40 см и диаметър 6,5 см, с бяло месо с фина, нежна и сочна консистенция, почти без лютив вкус. Има сортове с тези дълги, бели кореноплоди, достигащи на тегло от 0,5 до 6-7 кг.

Дайконът е подходящ за салата, готвене и консервиране. Устойчив е на вирусни и други заболявания. Подходящ е за есенно отглеждане в райони с умерен климат. Отглеждането му не се различава от това на ряпата. Сроковете за сеитба у нас са: за Северна България и високите полета началото на юли, а за Южна България - през август.

В Япония дайконът се включва заедно с листните зеленчуци в ежедневното меню. Там се смята, че тяхното дълголетие се дължи именно на консумацията на тази ряпа, наричана "стъргач на холестерола".

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар