Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Исоп (Hyssopus officinalis)

Исоп (Hyssopus officinalis)

29.10.2012 | Коментари (0)

Исоп (Hyssopus officinalis)

Вид: Зеленчук

Подправка, която не е от най-често срещаните в кулинарията ни, но листата и цветовете са с приятен аромат и с леко горчив вкус. Използват се като подправка за различни ястия и супи с месо и в ликьорената промишленост. Позната е повече като билка, но става за гозби, сосове или салати заради надземната маса, която съдържа етерично масло. Богата е на витамин С. Родината му е Южна Европа и Западна Азия, но се отглежда като култура в Европа, Америка и Азия.

Отглежда се в градината, цъфти през юни

Исопът, наричан още хисоп (Hyssopus officinalis), е многогодишен храст, който достига на височина до 50-60 см. Кореновата система е силно развита, а стъблото разклонено (средно с 12 разклонения), четириръбесто, с къси клонки. Листата му са продълговати, заострени и целокрайни. Цветовете са тъмносини, рядко розово-червени или бели, събрани по 10-15 в пазвите на листата в класовидни съцветия. Плодът е орехче. Размножава се чрез семена и вегетативно чрез разделяне на коренищата.

Обича леките, обилно наторени почви

С есенната обработка се внасят оборският тор, суперфосфатът и калиевият тор, а ако сеитбата е през пролетта, се тори с амониева селитра. Сее се рано напролет на редове 30 см между тях. Когато се размножава вегетативно - през есента, туфите се изваждат, разделят се на части и се засаждат редово на разстояние 50-60 см между редовете и 40-50 см в реда.

Сее се на открити лехи

Семената могат да се засяват и  през есента. Най-добри резултати се получават, когато се засеят в редове, на разстояние 3-5 см един от друг, както засявате зеленчукови семена. Покриват се с 1-1,5 см торо-почвена смес. На следващата година, когато през пролетта растенията са порасли, за да отидат на постоянно място и времето е подходящо, се засаждат по браздите, може и по поливните вади на междуредово разстояние 45-60 см, а в реда 30-35 см. За да се прихване успешно, му е необходима в началото по-честа поливка.

Ако решите да си отгледате в градината от подправката, нямате проблеми. Отглежда се както градинската чубрица. Използват се най-често семената, от които се получава разсад на открити лехи.

Бере се няколко пъти

Клонките, които са за свежа подправка, се прибират на няколко пъти, когато достигнат 12-20 см. Изрязаните клонки се завързват на връзки и се поставят за сушене. Когато надземната маса се използва за получаване на етерично масло, тя се изрязва преди цъфтежа. Растенията цъфтят след втората година от сеитбата. Изопът остава на едно място 3-4 години.

И другото приложение

Исопът е и ценна билка. В народната медицина служи под формата на запарка при храносмилателни разстройства, при малокръвие, бронхит, бронхиална асма, ревматизъм и др. Официалната медицина не отрича използването на исопа срещу тези заболявания, даже включва и стенокардия, хроничен колит, невроза, хроничен чревен катар, срещу изпотяване и като антисептично средство.

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар