От какво боледуват клубените
Картофите да се прибират в техническа зрялост в сухо време. За съхранение да се подбират само здрави клубени. При изваждането и транспортирането да не се допуска нараняване на клубените. Хранилищата да се обеззаразяват с 1%-тов формалинов разтвор или 1% бордолезов разтвор.
Храстите се подкастрят при плододаване
В овощарството са известни десетки овощни видове. В зависимост от географските райони на разпространение, устройството на надземните органи и характерните особености на плода, те се делят на различни групи. В районите на тропика и субтропика се отглеждат около 50 вида, а в умерената климатична зона, където попада и нашата страна - около 20 културни вида.
Беритба и съхранение на ягодови плодове
В сравнение с някои от храстовидните овощни видове ягодата изисква най-много грижи по време на прибирането на плодовете. Зреенето продължава средно 20-25 дни за отделен сорт, беритбите трябва да се извършват на всеки 2-3 дни, манипулацията да става внимателно, тъй като плодовете са нежни, не издържат натиск и продължителен превоз.