Capsella bursa-pastoris (Овчарска торбичка)
Овчарска торбичка, кръвоспиране, запичащо действие, поижаване на артериалното налягане
Chrysanthemum balsamita (Калоферче)
калоферче,
Crataegus monogyna Jacq. (Глог)
Глог, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, артеросклероза, сърцебиене, безсъние, задух, увеличена простата
Calamintha acinos (Богородиче)
Богородиче
Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.
Размножете си пащърнака
Пащърнакът е двугодишен кореноплоден зеленчук. През първата година образува кореноплод, а през втората цветоноси и дава семена. Той не е традиционна култура у нас, но кореноплодите му имат типичен вкус и приятен аромат, като се използват за приготвяне на супи, варено месо, в туршии, а за консервната индустрия е подходяща подправка за месни и рибни консерви.
Резитбата ще направи старите храсти отново пищни
Храсти като форзицията или някои видове спиреи с времето се оголват отдолу и започват за цъфтят зле. Можете да им върнете предишната красота с помощта на резитба. През есента срежете главните стъбла на височина 30-50 см от почвата. През пролетта от тях ще излязат много нови филизи.