Празът расте от март
Празът се появява на масата в кухнята късно наесен, но той се отглежда чрез разсад и семената за неговото производството се засяват в средата на март. Сеитбата се извършва върху студени лехи, широки 1-1,2 м. Семената се засяват разпръснато, но по-качествен разсад се получава когато е на редове, 5 см ред от ред.
Торене на овощни дръвчета
Нуждата на овощните дръвчета от торене се определя най-точно на базата на листни или почвени анализи. В противен случай се приемат ориентировъчни торови норми в зависимост от качеството на почвата, влагата и състоянието на дръвчетата!
Маточината - с аромат на лимон
Тя е подправка, която благодарение на приятния ментово-лимонен вкус е подходяща за ястия от риба, месо, гъби, дивеч, птици. Използват се предимно листата, макар че всички части на растението ухаят приятно. Това се дължи на органичните киселини и етеричните масла, които съдържа.