Кимионът помага не само в кухнята
Кимионът (Carum carvi) е отглеждан още от древните гърци, египтяни и римляни. Използвали са плодовете като подправка, лекарство и афродизиак. Растенията са двугодишни и многогодишни и произхождат от Средна Азия. У нас се отглеждат като едногодишни от 1904 г. Развиват се отлично в южните райони, Бургаско и Добруджа. Известни са два варианта - високостъблен, който достига 50 см височина и нискостъблен - до 25 см.
Прибиране и съхранение на пъпешите
Пъпешите на полето започват да узряват в края на юли. Това е и началото на беритбата. Първоначално тя се извършват през 2-3 дни, а при последващото масово узряване - всеки ден. Плодовете се берат сутрин или вечер в хладните часове. До голяма степен правилният избор на времето за прибиране на реколтата определя качеството на плодовете на пъпешите.
Крехките салати се садят шахматно
Най-подходящият период за разсаждане на салати и марули е след преминаване на опасността от продължителни силни застудявания. За Южна България обикновено е средата на март, а за Северна България в началото на април. Разсадът е готов след 3-5 седмици от засяването. Преди да се изнесе на открито, трябва да се закали. Най-добре се развива на дълбоки, влагоемни, глинесто-песъкливи и богати с органични вещества почви.