Френското грозде изисква постоянна “подстрижка”
Храстовидната форма е характерна за растежа на френските грозда. За да я формирате през първите две - три години правете редовна резитба. Това се прави по време на дълбокия покой след листопада до началото на вегетацията, но не по-късно от средата на месец март. Всяка година от приосновните пъпки на кореновата шийка израстват голям брой издънки. Цветът им е важен признак, който се използва при резитбата. Едногодишните издънки са сиво-белезникави, двугодишните - канелени със сиви ивици, тригодишните - сиви или сивокафеникави, четиригодишните - сивочерни. Най-висок добив се получават от две и тригодишните основни клони.
Направете корона, която да пропуска слънцето
Основната задача на резитбата през първите няколко години след засаждането на овощните дървета е формирането на короната. То започват непосредствено след засаждането и приключват след пълното изграждане на короната и настъпване на редовно плододаване. Ако дръвчетата са засадени през есента, най-добре е първата резитба да се извърши рано напролет. Целта на тези резитби е изграждане на по-рехава корона, добре огрявана от слънцето и със здраво сраснали помежду си скелетни части.
През февруари засейте пипера, пикирайте през март
За да отгледате ранен пипер в градината си, трябва да произведете разсад за него. От едроплодните дълги пипери, подходящи за такова отглеждане са сортовете Златен медал, Албена, Бяла капия, Люлин, Сиврия, от едроплодните широки можете да използвате сортовете Калинков 800/7, Бял калинков, а от дребноплодните - Джулюнска шипка, Пловдивска шипка.