Най-доброто време за резитба е студеното
При овощните дървета се правят три основни резитби - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване. Зимните са основни, тяхното време е есента, след листопада, до началото на пролетта. При зимните резитби за формиране и подмладяване се премахва голяма част от дървесината.
Прасковата
Прасковата е внесена в нашите земи още преди новата ера. До неотдавна са отглеждани единични дървета из лозята и дворовете. Размножавана е чрез семена. В началото на ХХ век у нас са създадени първите овощни разсадници. В тях започват да се присаждат нови прасковени сортове, влезли в страната ни от Италия и Франция. Сега прасковата се размножава чрез присаждане, но все още някои любители си хващат овошката и от костилка. При този начин обаче не се запазват качествата на майчиното дърво .
Студеният северен вятър е кошмар за бодливото грозде
Европейското бодливо грозде е по-чувствително от касиса на екстремни температури. Особено не понася по-силно и продължително застудяване. Във високите полета и на открити за северозападни студени ветрове места почти всички сортове измръзват. Растението обаче не проявява особена чувствителност към светлината.