Френското грозде изисква постоянна “подстрижка”
Храстовидната форма е характерна за растежа на френските грозда. За да я формирате през първите две - три години правете редовна резитба. Това се прави по време на дълбокия покой след листопада до началото на вегетацията, но не по-късно от средата на месец март. Всяка година от приосновните пъпки на кореновата шийка израстват голям брой издънки. Цветът им е важен признак, който се използва при резитбата. Едногодишните издънки са сиво-белезникави, двугодишните - канелени със сиви ивици, тригодишните - сиви или сивокафеникави, четиригодишните - сивочерни. Най-висок добив се получават от две и тригодишните основни клони.
Бонзай
Бонзаите днес вече не са рядкост - в много домове може да се срещнат саксии с миниатюрни дръвчета. Поставят ги върху масички, настаняват ги върху подпрозоречния перваз, включват ги в зелени композиции на зимните градини. Далеч не всички собственици на дребните дръвчета обаче знаят как правилно да се грижат за тях. Именно за това ще стане дума - за грижите към домашните бонзаи.
Кайсиите
Сведенията за произхода на кайсията се губят в далечни времена. Повечето изследователи приемат, че родината й е Югоизточна Азия с основен център Северен Китай. Но има и друг център за нейния произход - Армения, където са открити кайсиеви костилки, датиращи от много дълбока древност.