HIPPOPHAE ( Облепиха, морски зърнастец, ракитник)
облепиха, морски зърнастец, храст
HYDRANGEA (Хортензия)
Хортензия, храст
Hibiscus syriacus (Хибискус, дървесна ружа)
Хибискус, дървесна ружа, дървовидна ружа
HYPERICUM (Звъника, жълт кантарион)
звъника, жълт, кантарион
HELIANTHEMUM (Хелиантемум)
Хелиантемум, храст
Прасковата
Прасковата е внесена в нашите земи още преди новата ера. До неотдавна са отглеждани единични дървета из лозята и дворовете. Размножавана е чрез семена. В началото на ХХ век у нас са създадени първите овощни разсадници. В тях започват да се присаждат нови прасковени сортове, влезли в страната ни от Италия и Франция. Сега прасковата се размножава чрез присаждане, но все още някои любители си хващат овошката и от костилка. При този начин обаче не се запазват качествата на майчиното дърво .
Къде зимуват болестите?
В късна есен, след листопада, когато дърветата навлизат в зимен покой, от съществено значение е да се знае къде остава и как се запазва през зимата заразата от болестите, как презимуват неприятелите.
Бодлива краставица с вкус на банан
Киваното е наричано още рогат пъпеш, африканска бодлива краставица, мелано, желиран пъпеш, английски домат. На външен вид изглеждат като таралеж с едри, месести, неголеми рогчета. Вътрешността на плода е зеленикава желеобразна маса. На вкус плодът напомня банан, пъпеш, краставица и лайм.