Беритба и съхранение на ягодови плодове
В сравнение с някои от храстовидните овощни видове ягодата изисква най-много грижи по време на прибирането на плодовете. Зреенето продължава средно 20-25 дни за отделен сорт, беритбите трябва да се извършват на всеки 2-3 дни, манипулацията да става внимателно, тъй като плодовете са нежни, не издържат натиск и продължителен превоз.
Ягоди в саксия
Едрите узрели ягоди се протриват през сито, промиват се в чаша с вода, оставят се да се утаят. Излива се водата с месото, а пълните семена се изсушават на хартия. В дървено сандъче на дъното се насипва дренажен слой (дребни камъчета, дървесна пепел), на него - слой от 6-10 см почва със състав: листовка 3 части, угнил оборски тор 5 части, пясък 2 части, полива се и се сеят семената, като не се заравят в почвата.
Те омайват с цвят и аромат макар животът им да е кратък
Всички едногодишни растения можем да разделим условно на две групи - студоустойчиви и топлолюбиви. Топлолюбивите се отглеждат предимно чрез разсад, като се пренасят навън, когато са минали опасностите от повратни студове. Студоустойчивите пък могат директно да се засаждат в лехите в градината, но ако трябва да ускорите цъфтежа им, то и за тях можете да засеете семена за производство на разсад. Посевът също така може да се направи преди зимата, така както се прави за иберисът, богородичките, ешолцията, гипсофилата, невена.