Canna (Канна)
Канна
Camassia (Камасия)
камасия,
Cananga fruticosa (Иланг-иланг)
Иланг-иланг
Cattley maxima (Катлея)
катлея, орхидея
Coryphantha (Корифанта)
корифанта
Бамята не понася засенчването
Бамята произхожда от тропична Африка, затова е и една от най-петенциозните по отношение на топлината култури. За храна се използуват плодовете на бамята, които се берат в техническа зрелост - няколко дни след прецъфтяването, преди да са започнали да се образуват семената и да загрубее тъканта. В този стадий на развитие те са нежни и крехки. Използва се в прясно състояние и консервирана. Някои от сортовете бамя, каквато е Каваклийската се сушат, като се нанизват на низи и се използуват за готвене през зимата. Семената на бамята може да се използват и като заместител на кафето.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Растителна защита на зеленчуците през май
Растителната защита на зеленчуците през месец май е важна за тяхното развитие и за получаване на високи добиви.