Zingiber officinale (Джинджифил)
джинджифил, подправка,
Zea mays var. saccharata (Захарна царевица)
царевица, захарна царевица
Zea mays (Царевица)
Царевица
Zingiber officinale Rosc. (Исиот)
исиот
Zinnia elegans (Циния)
циния, отглеждане на циния, видове цинии
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Обичките - пъстри балерини в саксия
Обички, фуксии, балеринки, люлчици - всички тези галъовни имена се отнасят за едно и също цвете. Изящните му цветове с оригинална форма приличат на танцуващи балерини или на екзотични пеперуди, въртящи се из въздуха. Днес съществуват огромен брой хибриди с най-разнообразни багри.
Тиквите – вкусните дебелани
Тиквата е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Към нея се отнасят три основни вида - обикновена, бяла и мускатна. Семената поникват при температури над 12-14ºС. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 25-26ºС. Най-топлолюбива е мускатната тиква или т. нар. „цигулка".