WISTERIA (Глициния)
Глициния, лиана
Weingartia (Вайнгартия)
вайнгартия
WEIGELA (Вайгела)
Вайгела, храст
Златните слънца на есента
Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Определено може да се каже, че компактни, самостоятелни дюлеви насаждения засега у нас няма. Отглежда се предимно като единични дървета в смесените любителски овощни градини. Основната причина за недооценяването на този овощен вид е, че плодовете му имат плътно, грубо, тръпчиво, с много каменисти образувания плодово месо, поради което много рядко се използват за консумация в прясно състояние. Дюлевите плодове обаче имат много ценни хранителни и лечебни свойства. Настъргани и смесени с мед тези свойства значително се повишават. Дюлевото пюре е много ценна храна за малките деца и особено за страдащите от анемия.
Лалето - персийската любов на Европа
За да имате по-дълго хубав букет от лалета, най-добре е да се берат рано сутринта, когато растенията са свежи и не са загубили тургора си. Особено важно е да се спазва това правило в ярките слънчеви дни. В прохладно и сумрачно време лалетата могат да се берат през целия ден. Цветовете са готови, когато пъпките са леко оцветени и започват да се отварят.
Кактусови неволи
Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж и яркозеления цвят на своите питомци, на обилието от детки. В действителност това обикновено се дължи на прекомерно поливане и много хранителна почва. При тези условия растенията се деформират, а корените им загниват.