Vaccinium myrtillus (Боровинка, черна)
Боровинка, камъни в бъбреците и жлъчката
Verbascum thapsiforme Sch., Verbascum phlomoides L. (Лопен)
лопен
Veronica officinalis L. (Великденче)
великденче
Vibrurnum opulus L. (Калина)
Сабина, картоп, хемороиди, диария, кръвотечения, белодробни възпаления с каш¬лица, болки и спазми на стомаха и червата
Vaccinium macrocarpon (Клюква)
клюква, червена боровинка, северна ягода
Свеж спанак през есента
Освен като ранна пролетна култура пресният спанак се консумира и през есента. Това е така, защото той е растение с висока хранителна стойност. Особено ценен е преди всичко поради високото съдържание на лесно усвоими минерални соли и микроелементи на калия, калция, фосфора, медта, цинка и най-вече на желязото, заради което го наричат "железния зеленчук".
Лалето - персийската любов на Европа
За да имате по-дълго хубав букет от лалета, най-добре е да се берат рано сутринта, когато растенията са свежи и не са загубили тургора си. Особено важно е да се спазва това правило в ярките слънчеви дни. В прохладно и сумрачно време лалетата могат да се берат през целия ден. Цветовете са готови, когато пъпките са леко оцветени и започват да се отварят.
Колорадските бръмбари се активизират
Колорадският бръмбар нанася най-големи вреди на картофите. Напада също доматите и патладжана. Среща се и по някои плевели - черно куче грозде, татул и др. Разпространен е във всички райони на страната. Бръмбарите зимуват в почвата, където са отглеждани картофи. През пролетта, когато почвата се затопли достатъчно, те излитат и преминават по младите растения, с които се хранят.