Polygonum bistorta L. (Кървавиче)
кървавиче
Pimpinella saxifraga L. (Каменоломка)
каменоломка
Paliurus spina-christi Mill. (Драка)
драка
Pinus silvestris L. (Бял бор)
бял бор, бор
Persica vulgaris (Праскова)
Праскова, дърво
Беритба и съхранение на ягодови плодове
В сравнение с някои от храстовидните овощни видове ягодата изисква най-много грижи по време на прибирането на плодовете. Зреенето продължава средно 20-25 дни за отделен сорт, беритбите трябва да се извършват на всеки 2-3 дни, манипулацията да става внимателно, тъй като плодовете са нежни, не издържат натиск и продължителен превоз.
Компост от растителните отпадъци
През април, след като се стопи снегът и малко изсъхнат почвата и растителните остатъци, градинарите започват почистването на градината - събират опадалите листа, изрязват сухите стебла, клонки и обикновено ги изгарят. Но от тези раститилни остатъци можете да си приготвите компост, който е отличен органичен подобрител.
Прибиране и съхранение на пъпешите
Пъпешите на полето започват да узряват в края на юли. Това е и началото на беритбата. Първоначално тя се извършват през 2-3 дни, а при последващото масово узряване - всеки ден. Плодовете се берат сутрин или вечер в хладните часове. До голяма степен правилният избор на времето за прибиране на реколтата определя качеството на плодовете на пъпешите.