Beta vulgaris ssp. rapacea (Салатно цвекло, червено цвекло)
салатно цвекло, салатно, червено цвекло, зеленчук
Brassica chinensis (Китайско зеле)
китайско зеле, китайско, зеле, зеленчук, зеленчуци
Brassica juncea (Салатен синап)
салатен синап
Borago officinalis L. (Пореч)
пореч
Betula pendula Roth. (Бреза)
Бреза, реси, двуделно близалце, пикочогонно, жлъчегонно и противомикробно действие
Сините сливи имат многообразна употреба
Плодовете се използват за консумация в прясно състояние, за замразяване, сушене, сладка, конфитюри, мармалади, компоти, сокове, нектари, мусове. Сливите са богати на захари, органични киселини, дъбилни и багрилни вещества, пектин, витамини и минерални соли.
Ако не достига калий в почвата
Признаците на недостиг на калий се явяват винаги по старите листа. При лозата, зелето, доматите и краставиците недостигът на калий се проявява като хлоротично избледняване на периферията на листата, което преминава и в междунервията. Впоследствие хлоротичната част на листата става кафява и прегаря.
Къпината плододава на северен склон
Къпината се отглежда изключително като любителска култура в дворните и вилните места. У нас е много разпространена и като диворастящ вид, от който се събират не малко плодове. По отношение устройството на надземните органи, които са едногодишни и двугодишни, културните сортове се делят на три групи: стелещи се, полустелещи се и изправено растящи. Освен това сортовете биват бодилести и безбодилести.